Cisztás paraziták

Új életformát fedeztek fel az emberi nyálban

Új életformát fedeztek fel az emberi nyálban Pesthy Gábor Úgy tűnik, a parányi sejtek összefüggésbe hozhatók az ínybetegségekkel, a cisztás fibrózissal és a mikrobaellenes szerekkel szembeni rezisztenciával.

Echinococcosis

A kutatók nemrég fedeztek fel egy olyan parazita baktériumot az emberi nyálban, amely teljes mértékben más baktériumoktól függ, ezeket fertőzi meg.

Először sikerült olyan parazita baktériumfajt azonosítani, amely aktívan vadászik más baktériumokra. A kép illusztrációForrás: Cisztás paraziták Mountain Laboratories Eddig is ismertünk egyetlen olyan baktériumtörzset, amely képes megfertőzni más baktériumokat, de ez az úgynevezett Bdellovibrio, szabadon élő sejt, amely aktívan vadászik a zsákmányára.

Az újonnan felfedezett organizmusnak viszont nagyon kevés génje van, és teljesen a gazdaszervezettől, azaz más baktériumoktól függ az életben maradása, írja a New Scientist.

éves férgek gyógyszer Strongyloidosis laboratóriumi diagnózis

Véletlen felfedezés A parazita — amely a jelek szerint még kártékonyabbá teszi a gazdáját az emberek szempontjából cisztás paraziták azért kerülte el a figyelmünket egészen mostanáig, mert rendkívül nehéz laboratóriumban tenyészteni és tanulmányozni. McLean és munkatársai cisztás paraziták fedezték fel a baktériumot, amikor az cisztás paraziták nyálban kerestek baktériumtörzseket.

Blastocystis hominis: Békés parazita vagy kórokozó? Nagy László, infektológus A múlt század eleji felfedezése óta sokáig vitatták rendszertani hovatartozását. Első leírója cisztás paraziták véglény cisztájának vélte, majd élesztő- illetve penészgombának gondolták, később rokonságba hozták a barna algákkal, mígnem ban a protozoonok egysejtű állati szervezet, élősködő közé sorolták. Az előzőekhez hasonlóan, sokat vitatkoztak arról is, hogy a B. A polémia e téren még napjainkban is fel-fellángol.

A mintákból kitenyésztett cisztás paraziták faj DNS-ének elemzésekor egy rejtélyes genetikaianyag-töredékre bukkantak. Ezt az RNS-darabot korábban már más kutatók is felfedezték, de nem tudták meghatározni, milyen organizmustól származhat.

Először sikerült azonosítani McLean csoportja azonban most kimutatta, hogy ez az RNS egy olyan baktériumhoz tartozik, amely egy másik fajon Actinomyces odontolyticus él. Amikor a kutatók mikroszkóp alatt megvizsgálták ezt a fajt, észrevették, hogy a sejteket sokkal kisebb baktériumok borítják.

Létrehozva: Ez lehet közvetlen fertőzés eredménye, de a problémákat okozhatják a paraziták által előállított méreganyagok is.

Ez az első olyan eddig felfedezett baktériumfaj, amely más baktérium parazitája. Eleinte az Actinomyces képes tolerálni a parazitákat, amelyek a helmintos kezelés antibiotikumokkal membránjához kapcsolódnak, és táplálékot szívnak el a gazdaszervezettől.

cisztás paraziták homeopátia parazita gyógyszer

A fertőzési folyamat vége felé lyukak jelennek meg a gazdasejt membránján és kifolyik a tartalma. Nem tudja előállítani az aminosavait A parazita baktériumnak csupán génje van, és ez az első olyan meghatározott baktériumtörzs, amely képtelen előállítani a saját aminosavait az élethez nélkülözhetetlen fehérjék építőköveite helyett a gazdától nyert ellátásra támaszkodik.

cisztás paraziták nehézfém méregtelenítés

Érdekességként megemlítjük, hogy a gazdabaktériumnak génje van. Emberi betegségekben is szerepet játszik Úgy tűnik, hogy a parazita baktérium az emberi betegségekben is szerepet játszik. McLean elmondta, hogy nagy koncentrációban megtalálták az új baktérium örökítő anyagát ínybetegségben és cisztás fibrózisban szenvedő emberekben.

 • Cestodes szalagféreg kezelés
 • Módosítva:
 • Pinworm férgek egy gyermekben, mit kell tenni
 • Hányinger, fogyás, hasmenés - tünetek, amik bélférgességre utalhatnak - EgészségKalauz
 • Ár vormin gyógyszer a paraziták számára

Az Actinomyces baktériumról tudott, hogy szerepet játszik az ínybetegségekben, de rendszerint kordában tartják őket a makrofágoknak nevezett fehérvérsejtek, amelyek bekebelezik és elpusztítják ezeket. Az újonan felfedezett parazita baktérium szerepet játszik bizonyos fogíny betegségek kialakulásábanFotó: Szabó Gábor - Origo McLean elmondta, hogy bizonyíték van arra, miszerint a parazitákkal fertőzött Actinomyces baktériumok képesek elkerülni ezeket a makrofágokat és súlyosbítani az ínybetegséget.

 1. Nyúl mint egy köztes befogadó Esther van Praag, Ph.
 2. Bélféregből több is van, néhány fajtájuk képes még a véráramba is bejutni.
 3. A törlés kéréséig
 4. Echinococcosis - EgészségKalauz
 5. Új életformát fedeztek fel az emberi nyálban
 6. Parazita tunetek

Ráadásul úgy tűnik, hogy a fertőzött baktériumok ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben is.

Érdekestémák