Féregnyulvany latinul

A vakbélműtét és típusai

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző: Dr.

Demeter Pál Ph. D Ha vakbélgyulladás gyanúja merül fel, mihamarabb forduljunk háziorvosunkhoz. A vakbélgyulladás latinul: appendicitis a köztudatban jól ismert heveny hasi megbetegedés, melynek kezelése néhány enyhe és korai esettől eltekintve műtéti.

maguk a pinworms ek áthaladnak e

Az elnevezés nem igazán helyes, mert tulajdonképpen az úgynevezett féregnyúlvány gyulladásáról van szó, mely a vakbélből kiinduló nyúlványszerű nyirokszervünk. Nemtől függetlenül minden életkorban előfordul, de leggyakrabban éves kor között.

 • Az, amit az emberektől el lehet távolítani
 • Császármetszés 34 éve császármetszéssel szültem bikini vágással.
 • :: Keresés - InforMed Orvosi és Életmód portál ::
 • Amit a vakbélgyulladásról tudni illik - Gyógyhírek
 • A vakbél a vastagbél kezdeti szakasza, melybe a vékonybél beszájadzik, a féregnyúlvány ennek függeléke appendix.
 • A heveny féregnyúlvány-gyulladás kezelése egyértelműen sebészi feladat, a vakbélgyulladásra jellemző tünetek jelentkezésekor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.
 • Féreg szarvasmarha szalagféreg tünetei

A gyulladást előidézheti fertőzés, a féregnyúlvány üregének elzáródása magvak, bélféreg stb. Idősebb korban szerepet játszhat a féregnyúlvány verőerének szűkülete, elzáródása.

gyógyszer férgek felnőttek tabletták symptoms of untreated giardia in humans

A gyulladás kezdetben csak enyhefokú, mely még visszafejlődhet akár spontán is. A folyamat továbbterjedése során kialakul az összes falréteget érintő gennyes gyulladás, amely akár óra alatt átfúródáshoz vezethet.

Tartalomjegyzék

Ha a műtét az átfúródás előtt nem történik meg, akkor a féregnyúlvány körül tályog, majd kiterjedt hashártyagyulladás alakul ki. Ez utóbbiak már életveszélyes állapotot jelentenek.

A vakbélgyulladás helyesen: féregnyúlványgyulladás, latinul: appendicitis a leggyakoribb heveny hasi kórkép gyermekkorban. Oka nem tisztázott, egyes becslések szerint minden negyedik-ötödik ember átesik rajta élete folyamán. Mai tudásunk szerint ha egyszer kialakult, magától nem féregnyulvany latinul el legfeljebb csak az esetek elenyésző hányadábanezért kezelésére egyetlen lehetőség van: a műtét. A féregnyúlvány egy emberben jelentéktelen nyirokszerv, amely a vékonybél-vastagbél átmenetben elhelyezkedő vakbél kesztyűujjszerű, gilisztához hasonló alakú és nagyságú nyúlványa.

A kezdeti szakaszban legtöbbször gyomorszájtáji, köldök körüli, főleg fiatalokon féregnyulvany latinul egész hasra kiterjedő hasi fájdalom jelentkezik, melyet émelygés majd hányás kísér. A felismerés szempontjából hasznos tudni, hogy általános gyomor-bél hurut esetén először émelygés-hányás jelentkezik és csak utána a fájdalom.

Gyógyhírek

Egy idő múlva ez egyéntől függően óra lehet féregnyulvany latinul fájdalom a jobb alhasban a legkifejezettebb. Típusos helye a McBurney-pont, mely a jobb csípőlapát elülső-felső tövisét ezt kitapinthatjuk a köldökkel összekötő vonal külső és középső harmada határán van.

 • Izomvédekezés: enyhe nyomással legyőzhető, mértéke a gyulladás mértékével általában arányban van.
 • Как только освобожусь, загляну в шифровалку и… - А что с аварийным питанием.
 •  - Но, посмотрев на него, смягчилась.
 • A vakbélműtét és típusai

Hőemelkedés, láz is féregnyulvany latinul és fontos, hogy a végbélben mért hőmérséklet a szokásosnál - 0,5°C - nagyobb mértékben haladja meg a hónaljban mértet.

A folyamat további súlyosbodása esetén bélhűdés alakul ki, melyet székelési inger és hasmenés előzhet meg. A féregnyulvany latinul alhas területén fokozódó izomvédekezés a hashártya helyi érintettségének jele.

féregnyulvany latinul féregtelenítő érték

Amennyiben a fent leírt tünetek alapján vakbélgyulladás gyanúja merül fel, mihamarabb forduljunk háziorvosunkhoz. Ha a diagnózis valószínű, haladéktalanul sebészeti osztályra kell utalni a pácienst. A sebész szakorvos a vizsgálatok után határoz a szükséges megfigyelésről, előkészítésről és a műtétről.

Érdekestémák