Giardia forum

Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség - Egészség

giardia forum hogyan lehet megszabadulni a parazitáktól a bőrön

Kategória: Ismeretterjesztők Giardia forum Giardia lamblia egy világszerte elterjedt, vékonybélben élősködő, ostoros egysejtű parazita. Széles gazdaspektrummal rendelkezik és az embert is képes megbetegíteni.

Diéta hasmenés idejére A fertőzés kiváltó oka a Giardia lamblia újabb nevén Giardia intestinalis nevű egysejtű, amely jellemzően víz vagy szennyezett élelmiszer közvetítésével jut be az emberi szervezetbe.

A fertőződés a parazita cystás alakját tartalmazó ivóvízzel, eleséggel, illetve étellel szájon át történik. A vékonybélbe került cystából kiszabadul 2 trophozoita, melyek többszöri hosszanti osztódással szaporodnak el a giardia forum nyálkahártyáján. A giardiával fertőzött állat vagy ember enyhébb-súlyosabb hasmenéses tüneteket mutat, az emésztés és felszívódás hatékonysága romlik.

giardia forum parazita kimutatása vérből

Az egyre szélesebb körben elterjedt kisállattartás következményeként egyre gyakrabban diagnosztizálható a giardiosis kedvenceinkben és egyre inkább veszélyt jelent ez a parazita az emberekre is. Tapasztalataink szerint gyakran a kölyök állatok már fertőzötten kerülnek új gazdájukhoz, mivel tenyésztőiknél a nagy létszámú állatállományban gyakori - az akár tünetmentes - fertőzöttség.

Giardia lamblia

A másik gyakori eset, hogy a menhelyekről kihozott állatok fertőzöttek és az új gazdához kerüléssel kapcsolatos stressz hatására az addig tünetmentes fertőzés aktiválódik és a gondos féreghajtás ellenére hasmenés jelentkezik. A parazita gyakorlatilag bármilyen emlősállatban előfordulhat - mi diagnosztizáltunk giardiosist kutyában, macskában, tengerimalacban és egérben is.

Létrehozva:

Mit tegyen a gazdi? A mintagyűjtésnél fontos, hogy a minta a bélsár földdel nem érintkező részéből származzon, mivel a földszennyezettség hamis eredményre vezethet a vizsgálat során.

Giardia fertőzés, a pápaszemes szörnyeteg

Ha az állat újonnan került a gazdihoz menhelyről vagy tenyésztőtől, akkor a tünetmentes állatból is érdemes bélsár-mintát hozni, mert ahol sok állat van ott gyakori a fertőzöttség. Hogyan lehet gyógyítani?

A giardiosis gyógyszerrel kezelhető betegség. Fontos, hogy a gyógyszert az előírt adagban és ideig adagoljuk az állatnak.

GIARDIOSIS ❗❗: Giardia lamblia. Ciclo biológico, síntomas, diagnóstico y tratamiento - Parasitología

Fontos, hogy a visszafertőződést meggátoljuk, ezért az állat végbelének környékét naponta le kell tisztogatni, illetve az állatot giardia forum kell füröszteni. A környezetét is fertőtleníteni szükséges.

bélféreg tünetei babaknal Miért vannak felnőtt férgek

Lényeges, hogy a kezelés végeztével kontroll bélsár-mintát hozzon be a gazdi, mivel szükséges ellenőrizni a kezelés sikerességét. Az együtt tartott állatok egyszerre történő kezelése fontos, mivel a kezeletlen állatokban fennmarad a parazita és később újra fertőzi a kezelt társát, illetve a gazdáit.

Szerző: Dr. Terényi Melinda állatorvos Frissítve:

Érdekestémák