Gyurusfereg fogalma

Gyűrűsférgek

Egy karmos féreglábú Egy ízeltlábú A szelvényezettek Articulata egy elavult rendszertani kategória, amely egészen a legutóbbi időkig használatban volt.

gyurusfereg fogalma pioca gyurusfereg

Ide sorolták azokat az ősszájú törzseket, amelyekre a szelvényezettség jellemző: a gyűrűsférgeket Annelidaaz féreglábúakat Archipodiata és az ízeltlábúakat Arthropoda. A szelvényezettség azt jelenti, hogy a kétoldalian részarányos bilateriális test a főtengelye mentén részekre tagolódik, s a részek egymás után megismétlődnek.

gyurusfereg fogalma

A szelvényezettség nem csak a fent említett törzseknél fordul elő, hanem más rokonsági körökben, többek gyurusfereg fogalma a gerincesek között is.

Alapvetően megkülönböztethetünk külső és belső szelvényezettséget. Külső szelvényezettség: az állat gyurusfereg fogalma szelvényezettsége a külső felépítésében nyilvánul meg, melyet nem szükségszerűen követ a belső szelvényezettség.

Földigiliszták

Belső szelvényezettség: a szelvényezettség a belső szervekre is kiterjed; egyes szervek, szervrendszerek szelvényenként ismétlődnek pl. A külső és belső szelvényezettség gyakran együtt jelentkezik, azonban előfordul, hogy csak az egyik, vagy csak a másik jellemző.

A gyűrűsférgek között például általában mindkettő jellemző.

gyurusfereg fogalma paraziták tünetei a bélben és a kezelés

Az emlősök Mammalia között a belső szelvényezettség egyik legtipikusabb megjelenítője az idegrendszer : a gerincvelői idegek szelvényezetten lépnek ki a gyurusfereg fogalma rostjaik szelvényesen hálózzák be a testet. A halakon — főképpen a porcoshalakon Chondrichthyes — pedig még az izomrendszer és a kiválasztó rendszer is erőteljesen szelvényezett felépítésű. A szelvényezettséget továbbá feloszthatjuk homonóm és heteronóm szelvényezettségre.

parazita anime, hány epizód és évszak

Homonóm szelvényezettség: a szelvények morfológiailag azonosak, nem olvadtak össze nagyobb testtájakká. Heteronóm szelvényesség: a szelvények morfológiailag különböznek, testtájakká olvadtak össze. A gyűrűsférgek tipikusan homonóm szelvényezettek, míg az ízeltlábúak heteronóm szelvenyezettségűek, a szelvények testtájakká olvadtak össze fej, tor: elő- közép- és utótor, potroh. A csáprágós ízeltlábúak között a legszélsőségesebb esetben eltűnik a szelvényesség a testtájak teljes összeolvadásával atkák — Acari.

Orvosi pióca

A szelvényezettek alatt tehát mint rendszertani kategória alatt csak a gyűrűsférgeket, a féreglábúakat és az ízeltlábúakat értették, annak ellenére, hogy a szelvényesség más rokonsági körökben is kialakult, habár nem olyan látványosan, mint ezekben a csoportokban. A molekuláris kladisztika eredményei alapján ez az elmélet a továbbiakban nem tartható, s meg kell állapítani, hogy a szelvényezettség az ősszájúak törzscsoportján belül nem jelent feltétlen monofiletikusságot.

tünetek a testben

A molekuláris kutatások ugyanis kiderítették, hogy gyurusfereg fogalma ősszájúak két fő fejlődési irányra oszlanak: spirális barázdálódásúak Spiralia :ide tartoznak a gyűrűsférgek, és a legközelebbi rokonaik a nem szelvényezett testű puhatestűek Mollusca ; vedlő ősszájúak Ecdysozoa : ide sorolhatók az ízeltlábúak, s legközelebbi rokonaik a valóban szelvényezett karmos féreglábúak őslégcsövesek; Onychophora és a medveállatkák Tardigrada.

Azonban számos nem szelvényezett csoport is tartozik ide, mint pl.

Tartalomjegyzék

Érdekes továbbá, hogy a féreglábúak törzse a korábbi formájában megszűnt. Ugyanis korábban közéjük sorolták a karmos féreglábúakat, a medveállatkákat és a gyurusfereg fogalma.

Az előbbi kettő valóban testvércsoportja egymásnak, azonban a féregatkák az ízeltlábúak közé, méghozzá a rákokhoz Crustacea kerültek, ugyanis a molekuláris eredmények azt bizonyítják, hogy ezek az állatok erőteljesen redukálódott, parazita rákok.

Érdekestémák