Tengeri fereg, Félmilliárd év viszontagságait is túlélte e legnépszerűtlenebb állatcsoport

Ez a homok alól, lesből támadó tengeri féreg egy megelevenedett horrorszörny

Dippold Ádám A Leocratides kimaraorum nevű féreg a tenger mélyén, méteres mélységben található szivacsokban él, és sajátos rekordot tudhat a magáénak, ez ugyanis az egyik leghangosabb állat a tengerben.

tengeri fereg

A férgek akár decibeles hangokat is képesek kiadniamire a kutatók egészen véletlenül jöttek rá: A. Richard Palmer, az Albertai Egyetem tengerbiológusa szerint a ben felfedezett faj egyedeit nem emiatt vizsgálták, de felfigyeltek a csettintésszerű zajokra.

Ez a homok alól, lesből támadó tengeri féreg egy megelevenedett horrorszörny

A biológusok feltételezik, hogy ez a vízben még hangosabbnak hatnak a csettintések. A csodálatos Leocratides kimaraorumFotó: Cell Palmer szerint különösen meglepő, hogy ezeket a hangokat épp egy féreg adja ki: a faj tagjai még a háromcentis hosszt sem érik el, áttetszőek, és igen harciasak.

tengeri fereg fereg tinktura, hogyan lehet elvenni a parazitakat

Palmerék szerint az állatok valószínűleg a kavitációs hatást használják ki a zajkeltéshez, bár ennek bizonyítására még további kutatások szükségesek. Ahogy azt is vizsgálják még, hogy miért adják ki ezeket a hangokat. A tengerbiológusok feltételezése szerint valószínűleg a területüket védik, ezért ordítanak egymásra, tengeri fereg nem zárják ki azt férgek metronidazolkezelése, hogy a különös tengeri fereg egyéb kommunikációs célokat szolgál.

tengeri fereg Lehetséges e gyermekeket gyógyítani a férgek megelőzésére

Nem ez a féreg az egyetlen hangos állat a tengerben: majdnem ilyen zajosak például a csettintőrákok is, az ő esetükben viszont világos, hogyan keltenek zajt — csettintenek az ollójukkal.

Egy ben felfedezett fajuk ezzel kábítja el a zsákmányául szolgáló kis halakat, a fajt emiatt nevezték el a Pink Floydról Synalpheus pinkfloydia zenekarról ugyanis úgy hírlik, hogy egy londoni koncertjükön olyan hangosan játszottak, hogy a közeli halastó összes lakója felfordult tőle. Kapcsolódó cikk a Qubiten:.

fascioliasis parazitológia étrend kiegészítők megtisztítása a parazitáktól

Érdekestémák